LASIK cerrahisinden en iyi sonucun alınabilmesi için ameliyattan önce değerlendirme muayenesi öncesindeki gibi kontakt lens kullanmayı bırakmalısınız. Kirpik diplerinde kalan artıklar enfeksiyon riskini arttıracağından ameliyattan önceki gün her türlü makyaj ve parfüm benzeri kozmetik malzeme kullanımına son vermeniz önemlidir. Ameliyattan hemen sonra sulanma,batma ve ışığa hassasiyet nedeniyle görüşünüz çok net olmayacağından ameliyat günü merkezimize size yardımcı olacak bir yakınınız ile beraber gelmeli ve yanınızda koyu renk bir güneş gözlüğü bulundurmalısınız. Ameliyat sırasında aç olmamalı ve ameliyat öncesindeki öğünde hafif yiyecekler tercih etmelisiniz. Ameliyat sırasında giysilerinizi çıkartmanıza gerek olmayacaktır Ameliyata gelirken rahat kıyafetler giymenizi ve ameliyat sonrasında soyunma kolaylığı açısından kazak yerine gömlek türü kıyafetler tercih etmenizi öneririz.
Ameliyat sırasında önce gözünüze uyuşturucu bir damla damlatılır ve göz çevrenizin temizlenmesini takiben göz kapaklarınıza steril bir örtü yapıştırılır. Daha sonra göz kapaklarınızın açık kalmasını sağlayacak olan özel bir cihaz göz kapaklarınızın arasına yerleştirilir. Bunu takiben mikrokeratom cihazını gözün yüzeyinde sabit tutacak olan vakumlu bir halka göze yerleştirilir ve vakum uygulaması sırasında gözde bir miktar basınç hissi ile beraber birkaç saniye süren görme azalması olur. Flep tabakasının oluşturulmasını takiben vakum sonlandırılarak mikrokeratom cihazı gözden ayrılır. Flep tabakasının kaldırılmasını takiben hastadan laser cihazının içindeki bir ışığa bakması istenir. Bu ışık tedavi sırasında gözün belli bir konumda durmasını ve laser atışlarının doğru noktalara uygulanmasını sağlayan fiksasyon (sabitleme) ışığıdır. Excimer laser cihazı tedavi sırasında hasta fiksasyon ışığına yeterince iyi odaklanamaz veya gözünü sabit tutamazsa laser atışlarını durduran bir güvenlik sistemine (tracker) sahiptir. Doktor hastanın gözünün doğru konumda olduğundan emin olduktan sonra laser tedavisini başlatır. Laser atışları sırasında tıkırtıya benzeyen bir ses duyulur ve beraberinde saç yandığında oluşana benzer bir koku duyulabilir. Hastanın mevcut göz bozukluğunun düzeltilmesi için daha önceden bilgisayara programlanan laser tedavisi tamamlandıktan sonra flep tabakası tekrar geri kapatılır ve kendi kendine eski yerine yapışması için bir süre beklendikten sonra işlem tamamlanmış olur. Diğer gözün tedavisi için de aynı işlemler tekrarlandıktan sonra hasta dinlenme odasına alınır ve 15 dakika kadar sonra mikroskop ile flep tabakasının durumunun tekrar kontrol edilmesini takiben evine gönderilir.
Ameliyattan hemen sonra görüş net değildir ve ilk gün gözlerde bir miktar yanma, batma ve sulanma olması normaldir. Ameliyat günü yoğun bir ağrı hissedilmez ancak gerekirse herhangi bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Ameliyat sonrası hastanın doktoru tarafından verilen damlaları kullanması ve dinlenmesi yeterlidir. Gözlerin kesinlikle ovuşturulmaması flep tabakasının düzgün iyileşmesi açısından çok önemlidir. İlk kontrol ameliyatın ertesi günü yapılır. Görmenin netleşmesi birkaç gün sürebilir ancak genellikle ameliyatın ertesi günü görme seviyesi hastanın günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamasına yetecek düzeye ulaşmış olur. Ameliyattan sonraki ilk 3 gün normal yürüyüş dışındaki her türlü sportif aktiviteden kaçınılması gereklidir. 3. günden sonra tek kişilik sportif aktiviteler yapılabilir ancak takım halinde veya bir rakibe karşı oynanan tüm sportif oyunlar ilk 1 ay oynanmamalıdır. Ameliyattan sonraki sabah gözlere sabun ve şampuan kaçırmadan banyo yapılabilir. Göz makyajı kullanmaya başlamak için ameliyattan sonra 1 hafta geçmesi gereklidir. Ameliyattan 1 ay sonra havuz veya denize girilebilir.
İyileşmenin tamamlanması ve görmenin en son halini alması için ameliyat sonrası 3 ile 6 ay arasında bir süre geçmesi gereklidir ve bu dönemde görmede dalgalanmalara bağlı olarak görüşün bazı günler net bazı günler ise bulanık olması normaldir. Yine aynı dönemde gözlerde kuruluk hissi ile beraber özellikle geceleri parlak ışıklarda dağılma ve cisimlerin etrafında harelenmeler görülebilir.
Op. Dr. Turgay Çetin
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı